Woningverkopen en vertrouwen in woningsmarkt stegen wederom in mei.

Mei 2017 was een goede maand voor de huizenmarkt. Het aantal verkochte woningen steeg flink en ook het vertrouwen in de woningmarkt vertoonde weer een stijging.

Verkoopcijfers                             

De woningmarkt leek de maand daarvoor wat te stagneren. Het aantal verkochte woningen in april steeg nog wel ten opzichte van een jaar eerder, maar er werden wel veel minder woningen verkocht dan in maart. Over de maand mei toonden de verkoopcijfers een heel ander beeld: zowel ten opzichte van april 2017 als ten opzichte van mei 2016 werden er veel meer woningen verkocht. De telling van het Kadaster stopte pas bij 19.990 verkochte woningen, tegen 16.694 de maand ervoor en 16.066 een jaar eerder. In percentages uitgedrukt gaat het om een stijging van respectievelijk 19,7 procent en 24,4 procent.

Vertrouwen

Ook het vertrouwen in de woningmarkt is weer gestegen. In april stond de Eigen Huis Marktindicator nog op 111, voor mei noteerde deze indicator 113. Van september tot en met december 2016 stond de meter van het vertrouwen in de woningmarkt op een top van 121. Daarna daalde de meter tot 111, maar stijgt nu dus weer licht. Overigens staat een waarde van 100 voor een ‘neutrale houding’ ten opzichte van het kopen van een woning, dus ook de gedaalde indicator gaf nog steeds een positieve sfeer aan.

Aanbod

Er zijn veel mensen die een woning willen kopen – toch lukt het hen lang niet allemaal. Dat komt vooral door het verschralende aanbod in diverse regio’s. Op veel plekken is het lastig om een geschikte woning te vinden tegen een prijs die men binnen de huidige hypotheeknormen kan betalen. De maximale hypotheek is immers behoorlijk gedaald ten opzichte van een aantal jaren geleden, terwijl de huizenprijzen de laatste tijd weer behoorlijk oplopen.

Toekomst

Vereniging Eigen Huis heeft bij het vaststellen van haar marktindicator ook de vraag naar de verwachting rondom de ontwikkeling van de huizenprijzen. Op dit moment verwacht bijna 80 procent van de Nederlanders dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden verder zullen stijgen.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder