Woningverkoop trekt aan, doorstroming kan beter.  

image-1629331

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de woningverkoop in het eerste kwartaal van 2016 wederom gegroeid. Echter kent de aantrekkende woningmarkt ook schaduwzijden.

In het eerste kwartaal verwisselden zo’n 45.000 huizen van eigenaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een stijging van 20%. Huizenkopers worden vooral gestimuleerd door de lage rente. Ten opzichte van 2015 stegen de huizenprijzen met gemiddeld 5,5%. De prijs van een  gemiddelde koopwoning zit nu € 225.000. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt in de zomer van 2008, liggen de prijzen altijd nog 9% lager.

Aanbod koopwoningen daalt.

Als een koopwoningen in de verkoop gaat, staat deze nu gemiddeld 108 dagen op de markt. Ten opzichte van vorig jaar is dit ruim twee weken korter. Het aanbod van koopwoningen neemt daarbij steeds meer af. Begin 2016 hadden NVM-makelaars 117.256 woningen in de verkoop staan. Ten opzichte van dezelfde periode in 2015 is dit bijna 20% minder.
De steden waar de koper het niet meer voor het kiezen heeft zijn Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen. Zeker in of nabij de oude centra van die steden is er veel concurrentie en moeten huizenkopers forse prijzen voor lief nemen. Door de strengere leenregels is het voor jongeren en alleenstaanden moeilijk om een woning te kopen.

 

Waarde koopwoning lager dan hypotheekschuld

Volgens de NVM had het aantal huizentransacties landelijk hoger kunnen uitvallen. Dit komt vooral door restschulden. Ondanks de aantrekkende woningmarkt staan zo’n 800.000 huishoudens staan nog steeds ‘onder water’. De waarde van deze woningen is lager dan hun hypotheekschuld.

Door de strengere hypotheekregels zien veel consumenten van een verhuizing af omdat ze hun gewenste koopwoning niet kunnen betalen. Ook zijn consumenten voorzichtig om vlak na de crisis stappen te zetten op de woningmarkt.

De NVM verwacht dat de woningverkoop het tweede kwartaal van dit jaar met 10% tot 15% verder zal toenemen. De prijzen stijgen daarbij zeker met 1%, lokaal oplopend tot 5% in de randstad.

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder