‘Woningmarkt kan stijging hypotheekrente aan’

De Nederlandse woningmarkt kan een stijging van de hypotheekrente in de komende jaren goed opvangen. Dat staat in een rapport van de Amsterdam School of Real Estate, een initiatief van onder meer de vastgoedbrancheorganisaties en de Universiteit van Amsterdam.

Lage hypotheekrente aanjager woningmarkt

De lage hypotheekrente wordt als een van de grote aanjagers van de woningmarkt in de laatste jaren beschouwd. De onderzoekers wilden daarom weten wat er met de huizenverkopen gebeurt als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente weer zou gaan opvoeren.

Een hogere hypotheekrente betekent immers dat huizenkopers minder kunnen lenen. Maar volgens het rapport zullen de inkomens van huishoudens de komende jaren waarschijnlijk ook omhooggaan. “Wat betreft de maximale hypotheeksom weegt dit voldoende op tegen het negatieve effect van een eventueel stijgende hypotheekrente.”

Koopwoningmarkt niet op slot door rentestijging

Er zijn ook huishoudens die door een rentestijging wel degelijk in de problemen kunnen komen, omdat ze daardoor op den duur hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hier al herhaaldelijk voor gewaarschuwd. De onderzoekers van dit rapport denken evenwel dat dit risico relatief maar voor een klein aantal huishoudens geldt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) reageert opgelucht. “Een alleszins geruststellend rapport”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “De angst dat de koopwoningmarkt op slot zou gaan, mocht de rente gaan stijgen, blijkt op basis van dit rapport ongegrond.”

Relevante blogs

Energielabel voor jouw woning: waar moet je op letten?

Als je een huis gaat verkopen moet dat een energielabel hebben. Dat is wettelijk verplicht, maar hoe kom je eigenlijk ... Lees verder

Woningverkopen dalen. Huizenprijzen blijven stijgen.

Woningverkopen dalen voor het eerst sinds crisis in 2008: beperkt aanbod en (te) hoge prijzen zijn de boosdoeners. Huizenprijzen blijven ... Lees verder

Woning provincie gewild, Gelderland aan kop.

De grote regionale verschillen op de Nederlandse woningmarkt worden kleiner. In de verhitte gebieden dalen de verkopen, terwijl die in ... Lees verder