‘Woningkopers nemen energielabel niet mee in koopbeslissing’

Potentiële woningkopers laten het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing. Dat meldt brancheorganisatie NVM woensdag op basis van een enquête onder ruim 1100 leden.

Het verplicht stellen van het aanvragen van een nieuw energielabel bij de verkoop van een woning leidt bovendien niet tot besparende maatregelen door de eigenaren.

Het label geeft aan hoe zuinig de woning is met elektriciteit, gas en warmte.

Makelaars krijgen nauwelijks vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financieringsmogelijkheden hiervoor. Slechts bij 11 procent van de makelaars wordt gevraagd om aanvullende informatie.

In het begin van dit jaar kregen alle woningeigenaren een nieuw voorlopig energielabel voor hun huis, die bij verkoop moet worden omgezet in een definitief label. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete van maximaal 405 euro.

De boete is volgens NVM de belangrijkste reden om een nieuw energielabel aan te vragen. Het nieuwe label, dat voortvloeide uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties, levert niet de gewenste energiebesparende maatregelen op.

Er bestond al een verplicht energielabel, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.

Effect

“Uit onderzoek blijkt dat de oude energielabelsystematiek een sterker effect heeft op de verkoopprijs en verkoopsnelheid van een huis”, zegt NVM. “De diepte van de informatie uit het oude label kon rekenen op meer waardering.”

Een kwart van de makelaars uit de enquête van NVM zegt dat kopers en verkopers zich afvragen wat de toegevoegde waarde van het nieuwe energielabel is.

“Ze ervaren de nieuwe systematiek als onnodig bureaucratisch en tijdrovend, terwijl het definitieve label te weinig over de daadwerkelijke energieprestatie zegt”, aldus NVM.

Relevante blogs

NHG kostengrens blijft op € 245.000,-

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft een akkoord gesloten met minister Blok over de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie ... Lees verder

NVM open Huizen Dag 2 april 2016

Beste woningzoeker, Interesse in een nieuwe woning? De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op Zaterdag 2 april 2016. Op ... Lees verder

Kantoor Graafse Poort Nijmegen wordt woonflat

De Graafse Poort aan de Graafseweg in Nijmegen wordt omgebouwd tot appartementencomplex. In dit gebouw in de wijk Bottendaal komen ... Lees verder