Woning provincie gewild, Gelderland aan kop.

De grote regionale verschillen op de Nederlandse woningmarkt worden kleiner. In de verhitte gebieden dalen de verkopen, terwijl die in de omliggende provincies stevig stijgen. In alle regio’s in het land stegen de verkopen vorige maand na de traditionele jaarlijkse dip in januari, behalve in Noord-Holland. Vergeleken met dezelfde maand uit 2016 daalde de woningverkopen in februari scherp, met 3,4%.

Geen topprijzen, wel veel woningverkopen

De daling bewijst de voorspelling dat kopers niet meer bereid zijn de extreme prijzen hier neer te leggen. Daartegenover impliceert de stijging in de omliggende provincies dat woningzoekers het verderop proberen.

Zo zit er een plus in het aantal woningverkopen in Utrecht en Zuid-Holland, hoewel minder scherp dan een jaar eerder. Daartegenover staat de grootste landelijke stijging, van 34,4% in Gelderland. Deze stijging zien we ook terug in Nijmegen bij Beaufort Makelaars.

De cijfers bevestigen de vooruitblik voor 2017 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over de naar elkaar groeiende landelijke woningmarkt.

Huren nog duur

„Alle provincies kruipen naar elkaar toe. Het leeft overal op”, constateert woordvoerder Roeland Kimman. „Er zijn ook alleen maar positieve berichten, van het vertrouwen in de economie tot de afnemende werkloosheid. Ondertussen is huren nog altijd duur, en de rente laag.”

Dat ook de tot voor kort achterblijvende regio’s nu aantrekken, is volgens Kimman een combinatie van de woonwensen en financiële middelen van consumenten: „Mensen kijken wel uit voor ze drie ton betalen voor een handvol vierkante meter in Amsterdam. En dus zoeken ze verder, ook omdat de kwaliteit van wonen belangrijk wordt gevonden.”

Tegenover een minimale stijging van appartementen in februari, van 3,3%, staat een explosieve stijging van 20,4% van 2-onder-1-kap woningen.

Relevante blogs

‘Woningmarkt kan stijging hypotheekrente aan’

De Nederlandse woningmarkt kan een stijging van de hypotheekrente in de komende jaren goed opvangen. Dat staat in een rapport ... Lees verder

Energielabel voor jouw woning: waar moet je op letten?

Als je een huis gaat verkopen moet dat een energielabel hebben. Dat is wettelijk verplicht, maar hoe kom je eigenlijk ... Lees verder

Woningverkopen dalen. Huizenprijzen blijven stijgen.

Woningverkopen dalen voor het eerst sinds crisis in 2008: beperkt aanbod en (te) hoge prijzen zijn de boosdoeners. Huizenprijzen blijven ... Lees verder