Wel/niet een huis kopen in 2016?

Huizenkopers kunnen volgend jaar nog minder lenen. Het kan slim zijn om haast te maken als je op huizenjacht bent. Maar er zijn ook redenen om juist nog even te wachten.

huis-kopen-in-spanje

Nog dit jaar een huis kopen, want:

–  Je mag in 2017 minder lenen

De belangrijkste verandering is dat je volgend jaar weer iets minder kan lenen. Banken lenen dit jaar 102 procent van de marktwaarde van de woning, dat wordt in 2017 101 procent. Dit percentage wordt nog verder afgebouwd naar 100 procent in 2018. Je moet dus een steeds groter deel van de bijkomende kosten – zoals hypotheekadvieskosten, taxatiekosten en makelaarskosten – zelf ophoesten.

Eigen geld inbrengen wordt dan ook steeds belangrijker voor huizenkopers. Dat kan echter ook een reden zijn om nog juist even te wachten. Hoe meer je gespaard hebt, des te beter.

–  Het woningaanbod neemt af

Al zijn er grote regionale verschillen, het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt over het geheel steeds sneller af. Halverwege het derde kwartaal van 2016 stonden er bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen te koop. Dat is 24 procent minder dan een jaar geleden.

En daarmee stijgen de huizenprijzen. In het derde kwartaal waren huizen gemiddeld 1,3 procent duurder dan een kwartaal eerder en 7,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Deskundigen voorspellen dat deze trend volgend jaar doorzet. Veel huizenjagers voelen daarom de hete adem van andere woningzoekenden in hun nek.

Toch is het onverstandig je te laten opjagen. De huizen zijn niet ineens op. Besef dat er iedere keer weer andere nieuwe woningen op de markt komen. En misschien sluit het huis dat volgend jaar op de markt komt nog wel beter aan op je wensen dan het huis dat nu aan je neus voorbijgaat.

Pas volgend jaar een huis kopen, want:

– Je krijgt gemakkelijker een woning met NHG

Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, gaat de bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook omhoog. Je komt volgend jaar in aanmerking voor de NHG als je niet meer dan 245.000 euro uitgeeft aan je nieuwe woning. Dit jaar is dat nog 231.132 euro. Kom je in aanmerking voor de NHG, dan is het meestal slim om hier gebruik van te maken.

De NHG keert uit als je huis onbetaalbaar wordt door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, echtscheiding of het overlijden van je partner. Je ontvangt een bedrag om de hypotheek weer betaalbaar te maken. Of de NHG scheldt de restschuld kwijt als blijkt dat verkoop de enige optie is. Voor de verzekering betaal je een eenmalig bedrag dat je kunt meefinancieren in de hypotheek. In ruil daarvoor krijgt je een rentekorting.

– Je mag volgend jaar een ton krijgen voor je huis

Het wordt volgend jaar nog aantrekkelijker om hulp te krijgen bij de aanschaf van een huis. Dit jaar mag een ouder zijn kind eenmalig maximaal 53.016 euro belastingvrij schenken om te investeren in zijn woning. Deze grens wordt volgend jaar verhoogd naar een ton en de gulle gevers hoeven het bedrag niet alleen te schenken aan hun kinderen, maar kunnen ook een neef of goede vriend helpen met een gift.

De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn. De schenking mag gespreid over drie jaar worden gedaan (2017, 2018 en 2019).

– Salaris van partner telt voor een groter deel mee

Tweeverdieners kunnen volgend jaar een duurder huis kopen. Nu telt het laagste salaris van tweeverdieners nog voor de helft mee bij het berekenen van de maximale hypotheek (en het hoogste helemaal). Volgend jaar wordt dat 60 procent.

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder

Tot 2030 blijft woningtekort groot

Het woningtekort in Nederland loopt de komende jaren op tot een tekort aan 263.000 huizen. Ook moet nog tot 2030 ... Lees verder