VvE Belang: beperk macht grooteigenaren!
Bijna drie kwart van alle koopappartementen valt binnen een gemengd complex waar in zowel appartementseigenaren wonen als huurders. Van deze VvE’s heeft een groot deel te maken met een grooteigenaar, een particulier, woningbouwcorporatie of investeerder. Deze partijen hebben vaak meer dan 50 procent van de appartementsrechten en daarmee een meerderheidsstem in de vergadering van de Vereniging van Eigenaars. Volgens belangenorganisatie VvE Belang moet de macht van deze grooteigenaar worden ingeperkt. VvE Belang roept de Tweede Kamer op om serieus onderzoek te doen naar manieren waarop dit kan plaatsvinden.
Eigenaren van koopappartementen beschermen
Recentelijk zijn er veel voorbeelden geweest van grooteigenaren die niet omkeken naar de belangen van de appartementseigenaar. Vve Belang: “We krijgen heel veel klachten over dit onderwerp van onze achterban.
Zo was er een rechtszaak in een serviceflat waarbij de appartementseigenaren gedwongen werden om bijna 20 duizend euro te betalen voor een renovatie waar zij geen invloed op hadden. Ook is er een voorbeeld waarbij de grooteigenaar verzuimt om noodzakelijk onderhoud uit te voeren of is sprake van belangenverstrengeling doordat de grooteigenaar een bevriende beheerder aanstelt of zelfs het eigen bedrijf.
Beter omgaan met eigenaren van koopappartementen
Om dergelijk problemen tegen te gaan stelt Vve Belang voor om de macht van de grooteigenaar in te perken. Volgens de belangenvereniging zijn er genoeg goede voorbeelden van hoe dit kan worden vormgegeven. In Duitsland bijvoorbeeld hanteert men het ‘Kopfprinzip’ waarbij iedere aanwezige één stem heeft. In andere landen kan de grooteigenaar maximaal de helft van de aanwezige stemmen hebben. Hij kan dus niets beslissen zonder de stem van tenminste één andere eigenaar.
Volgens Vve Belang zou dit laatste voorbeeld prima passen in Nederland. De vereniging verwacht dat de Tweede kamer op z’n minst een onderzoek instelt.