Verhuizen om lage rente, doen of niet?

Huiseigenaren worden door de lage rente geprikkeld om te kijken of zij hun woonlasten kunnen drukken. Die optie is aantrekkelijk voor wie wil doorstromen naar een groter of juist kleiner huis of nog lang vastzit aan een hogere rente. Toch is het niet altijd verstandig om alleen vanwege de lage rente een ander huis te kopen.

Tijdens de recente Open Huizenroute op 1 oktober lieten 29.000 huiseigenaren ruim 100.000 aspirant-kopers hun te koop staande woning zien. Sommige panden trokken meer dan 25 kijkers, maar gemiddeld waren er vier bezichtigingen per woning. De NVM toonde zich tevreden: hoewel er minder huizen te koop stonden en er dus ook minder woningen te bezichtigen waren, daalde het aantal kijkers niet.

Volgens woningplatform Funda, gingen de kijkers goed voorbereid op pad. In de week voor de bezichtigingen werd de website 10 miljoen keer bezocht. Een record, zo liet hij via een persbericht van de NVM weten. De huizenmarkt zit flink in de lift. Veel Nederlanders overwegen een verhuizing en de lage rentestand geeft ze een extra zetje.

Twee soorten huizenkopers

Over het algemeen zijn er twee soorten kopers in de markt door de lage rente: mensen die in een volgende fase terecht komen en huiseigenaren die om economische reden willen verkassen. In de eerste groep zitten ouderen die van plan zijn kleiner te gaan wonen en stellen met kinderen die juist groter willen wonen.

In de tweede groep zitten vaak alleenstaanden, stellen en echtparen met kinderen. De laatsten zijn honkvaster, omdat ze emotioneler bij hun woning of buurt betrokken zijn.

Huis kopen? Kies de juiste hypotheekvorm

Wie verkast, moet daarna vaak een andere hypotheekvorm kiezen. Je kunt tegenwoordig een minder groot deel aflossingsvrije hypotheek nemen. Dat is nu gemaximeerd op 50. Ook moet je – voor een eerlijke vergelijking tussen de huidige en toekomstige lasten – ook rekening houden met kosten voor de overdracht, de notaris, de taxatie en de afsluitprovisie. Wees ook alert op eventuele verhuisboetes. Sommige banken hebben zo’n bepaling in hun voorwaarden staan.

De grootste besparing op de maandlasten wordt bereikt als je de hypotheekconstructie aanpast. Mensen die voor 2013 hun huidige hypotheek afsloten, overwegen weer een hypotheek voor dertig jaar, ook al hebben ze nog maar twintig jaar fiscaal voordeel. Daardoor hebben ze nu een gunstigere leencapaciteit en zijn hun maandlasten aanvankelijk lager. In de laatste tien jaar zijn ze in principe duurder uit.

De reden om die stap dan toch te zetten, is dat ze nu ruimer kunnen wonen met hun gezin. Vaak gaat men ervan uit dat ze straks een hoger inkomen hebben – door promotie of meer werken – of dat ze in de tussentijd meer aflossen dan ze nu minimaal moeten doen. Voor wie zijn spaarhypotheek wil handhaven, heeft verhuizen geen nut bij een vergelijkbaar hypotheekbedrag. Door de lage rente gaat je premie immers omhoog. Daardoor heb je per saldo geen voordeel.

 

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder