Toenemende druk op woningmarkt 

Beaufort Makelaars Nijmegen (1)

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nam in het laatste kwartaal van 2015 woningverkoop toe. Het aanbood van woningen dreigt daardoor steeds verder achter te lopen op de vraag.

NVM-makelaars verkochten in de afgelopen drie maanden ruim 40.000 woningen op een geschat totaal van 52.000. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 is dit een stijging van 15 %. In heel 2015 verwisselden in totaal ruim 185.000 huizen  van eigenaar. Het aantal verkopen ligt daarmee weer op het niveau van voor de crisis.

De vraag naar appartementen is sterk gestegen, terwijl hoek- en tussenwoningen juist aan populariteit verliezen. Met name de trek van kopers naar de grote steden zorgt voor een grotere vraag naar dit woningtype.

Terwijl de woningverkoop in 2015 toenam, nam het aanbod juist af. In november 2015 hadden NVM-makelaars nog 128.513 koopwoningen in hun kaartenbakken zitten. Dat is bijna 30 % minder dan tijdens het dieptepunt van de crisis.

Stijgende woningprijzen

Afnemend aanbod vertaalt zich in hogere prijzen. Kopers betaalden afgelopen jaar gemiddeld 5 % meer voor een woning dan in 2014. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde prijsstijging van 17 % in nauwelijks een jaar tijd. Volgens Beaufort Makelaars is er in regio Nijmegen sprake van een gemiddelde prijsstijging van 3,6%.

Lage hypotheekrente

De sterk aangetrokken woningverkoop is vooral te danken aan de lage hypotheekrente. Volgens de NVM houdt de woningmarkt dit jaar de wind in de rug. De branche-organisatie verwacht dat de huizenverkoop 8 % tot 10 % toeneemt. Dit komt neer op zo’n 200.000 transacties in 2016. De makelaars voorzien daarbij prijsstijgingen tussen de 3 % en 4 %.

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder