Strengere hypotheekregels ontlopen? Wees er dan snel bij!
Huizenjagers hebben een maandje langer de tijd om de strengere hypotheekeisen van 2017 te ontlopen. Men moet alleen wel zorgen dat op tijd alle documenten zijn verzameld om de soepeler hyptheekofferte rond te krijgen.
AFM
Hyptheekoffertes uit 2016 worden in 2017 alleen gerespecteerd wanneer ze ook in 2016 door de bank zijn geaccordeerd. Dit is in juli al afgesproken tussen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de sector naar aanleiding van nieuwe Europese regels. In het verleden gold met jaarwisselinge
n altijd de aanvraagdatum van de offerte. De aanpassing betekent dat kopers het risico lopen dat zij uiteindelijk hun droomhuis niet kunnen kopen, terwijl dat onder de soepeler regels van 2016 nog wel zo was.
Definitief akkoord
Als consument bent u dus afhankelijk van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij uw geldverstrekker. Hypotheekverstrekkers geven pas een definitief akkoord voor een offerte na het overleggen en beoordelen van alle documenten zoals werkgeversverklaring, koopakte, taxatierapport, medisch akkoord voor de verzekering enzovoort. Gemiddeld genomen duurt dit traject vier weken, waardoor offertes die nu reeds zijn uitgebracht geen zekerheid meer geven. Gezien de hausse aan aanvragen als gevolg van de gestegen rente in de afgelopen weken, alsmede de traditionele eindejaar drukte lijkt de chaos niet te overzien!
Eigen geld
Wie nu jaagt op een woning heeft veel voordeel bij een hypotheekofferte uit 2016. In 2017 veranderen twee belangrijke zaken. Alleereerst mag nog maar 101% van de waarde van de woning worden geleend. Dit was dit jaar nog 102%. Kopers moeten in 2017 dus meer eigen geld inbrengen, vooral in de populaire steden waar de huizenprijzen omhoog schieten.
Daarnaast worden per 1 januari ook de regels voor de maximale hypotheek op het inkomen aangepast. Wie vanaf 2017 een hypotheek afsluit met een rente onder de 2% (bijvoorbeeld 10 jaar vast), kan volgend jaar gemiddeld zo’n 5% minder lenen op zijn inkomen.
Overgangstermijn
Om consumenten tegemoet te komen, heeft de AFM nog wel een overgangstermijn in het leven geroepen: aanvragen die tot 1 februari worden goedgekeurd, vallen nog onder de regels van 2016.
Dat het, ondanks deze overgang, voor sommige huizenkopers negatief kan uitpakken wanneer het langer dan een maand duurt voordat een bindende offerte is uitgebracht, erkennen marktleiders Rabobank en ABN Amro. De banken verwachten echter ’goed uit de voeten te kunnen’ met de overgangsregeling tot 1 februari. Het is echter wel goed als klanten vooraf nagaan hoeveel tijd het kost om bepaalde stukken te regelen.