‘Splitsen van woningen verlicht woningtekort’

Een manier om het tekort aan betaalbare huizen op de woningmarkt op te lossen, is het splitsen van woningen. Door een groot huis om te zetten naar kleinere, goedkopere eenheden, zou de druk op de woningmarkt verlicht kunnen worden. Dit meldt NU.nl, die met experts over deze ontwikkeling sprak.

“In de binnenstad zie je relatief veel eenpersoonshuishoudens. Als grote eenheden daar onderverdeeld worden in kleinere woningen, zou dat een verlichting voor het woningtekort kunnen betekenen. Het lijkt me daarom een prima ontwikkeling”, zo vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar Volkshuisvestingssystemen aan de TU Delft aan NU.nl. Hij heeft wel een kanttekening: “Echter, je moet oppassen als je naar wijken buiten het centrum gaat. Je krijgt een ander soort publiek dan de gezinnen die daar veelal wonen. Studenten bijvoorbeeld, hebben een heel ander leefpatroon dan gezinnen. Dat kan het woonmilieu enorm verstoren.”

Opkopers en handelaren
Paul de Vries, expert woningmarkt bij het Kadaster, vindt het ook van belang wie de woning op gaat splitsen: “Het zijn meestal niet de bewoners zelf die bedenken dat ze van de bovenliggende lagen van hun huis appartementen willen maken. Het zijn vaak opkopers, handelaren. Als zij van één huis, twee huizen kunnen maken, is dat voor hen good business. Zij kopen een huis niet om er te wonen, maar om het te verkopen of verhuren.” De Vries benadrukt tegenover NU.nl dat de opkopers en handelaren hierdoor minder binding met de wijk hebben.

De Vries voegt hieraan toe: “Daarnaast is het verloop in kleinere woningen vaak groter. Studenten en starters gaan werken of krijgen een groter gezin en gaan daarom op zoek naar een ander soort woning. Veel verloop is voor een wijk niet goed. Er is meer dynamiek, maar minder binding. Een wijk functioneert beter als mensen er langer wonen.”

Splitsingen betekenen minder parkeerplekken
Jeroen Lange van architectenbureau studioschaeffer signaleert bij omwonenden vaak weerstand tegen splitsingen. “Meer bewoners betekent meer fietsen op straat en minder parkeerplekken. Door die parkeerproblemen in bepalende gebieden, mag het splitsen van huizen daar niet meer, terwijl de vraag naar meer en kleinere woningen inherent is aan de ontwikkeling van de binnenstad”, aldus Lange volgens NU.nl.

Leefbaarheid
De Vries concludeert tegenover NU.nl dat zo lang het woningsplitsen bij kleine aantallen blijft, er niet zo veel aan de hand is. “Als één huis in een straat wordt gesplitst in twee of drie woningen, verandert er niet zo veel aan de samenstelling van de wijk. We moeten het niet groter maken dan het is. Als de leefbaarheid van de wijk maar goed blijft.”

bron: nu.nl

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder