Primeur in Nijmegen: De vaste afvalstoffenheffing wordt afgeschaft.

Een linkse raadsmeerderheid heeft ingestemd met de afschaffing van de afvalstoffenheffing voor. De ozb wordt daarentegen juist verhoogd. Gevolg van de maatregel is dat huurders in Nijmegen over 3 jaar alleen nog lokale lasten afdragen doordat ze moeten betalen voor hun vuilniszakken (93 cent per stuk). Met deze maatregel is Nijmegen de eerste gemeente in Nederland die dit beleid doorvoert.

Gevolg voor eigenaren van een koophuis

De afschaffing van de vaste afvalstoffenheffing wordt indirect betaald via een trapsgewijze OZB-verhoging. Woningeigenaren van een goedkoop huis kunnen die verhoging nagenoeg wegstrepen tegen de wegvallende afvalstoffenheffing. Eigenaren van een middeldure (2 ton) of dure woning (3 ton en meer) gaan respectievelijk vele tientjes en honderden euro’s per jaar meer betalen aan lokale lasten. De maatregel geldt alleen voor woningeigenaren. Huurders betalen geen ozb in Nijmegen. Hetzelfde geldt tevens voor de rioolheffing en binnenkort dus ook geen vaste afvalheffing.

Oppositie in Nijmegen tegen maatregel

De voltallige Nijmeegse oppositie stemde woensdagavond tegen de lastenverschuiving. De coalitie van SP, GroenLinks, PvdA, De Nijmeegse Fractie en gedoogpartner VSP stemde zoals verwacht voor; samen zijn zij goed voor 24 van de 39 Nijmeegse raadszetels.

Contra taxatie door Beaufort Makelaars

Twijfelt u aan de hoogte van de WOZ waarde, laat Beaufort Makelaars dan een WOZ contra taxatie uitvoeren. Net als andere gemeentes stelt Nijmegen nog vaak de waarde veel te hoog vast. Wij kunnen een WOZ contra taxatie uitvoeren, op basis van dat rapport kan de WOZ waarde worden verlaagd waardoor de woningeigenaar dus minder ozb hoeft te betalen. Meer weten over taxatie’s? Neem dan contact met ons op.

Over de OZB en WOZ

De ozb is een percentage van de vastgestelde WOZ waarde. Dus hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting je betaalt en andersom.

WOZ taxatie nijmegen

(bron Gelderlander)

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder