Oudere doorstromers winnen van jonge starters.

De huizenprijzen blijven stijgen en zorgen voor meer beweging op de huizenmarkt. Het aantal transacties wordt echter steeds meer gedreven door doorstromers. Veelal ouderen. Deze trend pakt negatief uit voor starters die voor het eerst naar een eerste eigen woning kijken.

Afgelopen jaar werden ongeveer 140 duizend van de 220 duizend gekochte woningen verkocht aan doorstromers, zo stellen economen van ING in een maandag verschenen rapport. “Dit aantal ligt alweer ruim boven het pre-crisis niveau. De stijging van het aantal koopstarters is hierbij vergeleken veel gematigder. Het aantal koopstarters ligt nog altijd flink onder het niveau van tien jaar geleden.”

Starters op de huizenmarkt hebben het zwaar

De economen van ING noemen drie hoofdredenen voor het feit dat starters het lastiger hebben ten opzichte van doorstromers.

1)Door de strengere regels voor de maximale hypotheek (dit jaar mag de maximale hypotheek 101 procent van de woningwaarde bedragen) moeten starters meer eigen geld inbrengen, vergeleken met enkele jaren geleden

2)Doordat het recht op de hypotheekrente-aftrek sinds 2013 is gekoppeld aan het afsluiten van een annuïtaire hypotheek, zijn de maandlasten voor starters vaak hoger. Dit komt doordat ze bij een annuïtaire hypotheek direct moeten beginnen met aflossen. Hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten zijn vaak deels aflossingsvrij.

3)De lage rente zorgt er in het geval van starters voor dat ze met een annuïteitenhypotheek al in de eerste jaren relatief veel moeten aflossen. Bij dit type hypotheek bestaat de maandlast namelijk uit een combinatie van rente-lasten en aflossing. Als de rente laag is, is het aflossingsdeel relatief hoog. Dit is op de korte termijn een financieel nadeel ten opzichte van doorstromers die deels aflossingsvrije hypotheken hebben.

Het feit dat doorstromers het makkelijker hebben op de woningmarkt, is logischerwijs ook leeftijdsgebonden. Dat is te zien in onderstaande grafiek van het economisch bureau van ING: het aandeel van 25-minners bij de woningverkopen daalt sinds 2014, terwijl dat van 55-plussers stijgt.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder