Nieuwbouw woningen niet langer verplicht aangesloten op gas.

Nieuwbouwwoningen hoeven straks niet meer aangesloten te zijn op het gasnet. De wettelijke verplichting daarvoor komt te vervallen. Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft hiervoor vandaag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd.

CO2-uitstoot naar nul

‘’In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar bijna nul moet zijn teruggebracht,’’ licht minister Kamp toe. ‘’Om dat te bereiken, moeten we van het aardgas af. Een groot deel van de CO2-uitstoot, zo’n 30%, wordt nu nog veroorzaakt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen.”

Maatschappelijk onverantwoord

Ook volgens Stedin moeten nieuwbouwhuizen niet langer op aardgas worden aangesloten, omdat dat maatschappelijk onverantwoord is. De netbeheerder vindt dat verwarmen en koken op een andere manier moet.

“We vinden het niet meer maatschappelijk verantwoord, omdat we in 2050 een klimaatneutrale samenleving willen zijn. Gas stoot CO2 uit, dus daar moeten we vanaf bij de verwarming van onze huizen”, zegt directeur strategie van Stedin, David Peters.

De gemeente beslist

Jaarlijks krijgen ruim 40.000 nieuwbouwhuizen een nieuwe gasaansluiting. Voor naar schatting 25.000 nieuwbouwwoningen wordt hiervoor een geheel nieuw gasnet aangelegd of uitgebreid. Als na 1 januari 2018 de verplichting voor aansluiting op het gasnet komt te vervallen is het aan de betreffende gemeenten om te bepalen of deze woningen aangesloten worden op een warmtenet of een andere energie-infrastructuur.

Een gasaansluiting ligt er voor lange termijn. De levensduur is langer dan het jaar 2050, het moment dat we geen energie meer willen gebruiken die CO2 uitstoot, vertelt Peters. Dat vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt op de grote mondiale klimaattop in Parijs, eind vorig jaar.

Zonde van het geld

Nieuwe gasaansluitingen zijn dus zonde van het geld, zegt Stedin. Op dit moment geven alle netbeheerders van Nederland samen ongeveer 100 miljoen euro uit aan het aansluiten van gas in nieuwbouwwijken. Terwijl die aansluitingen voortijdig weer moeten verdwijnen. Er worden meer kosten gemaakt dan nodig is.

Bestaande woningen

Voor bestaande woningen zal een overstap naar een andere vorm van duurzame energie zeer zorgvuldig moeten plaatsvinden. De bewoners hebben dan immers al een gasaansluiting. Daarvoor moet eerst een helder juridisch kader ontwikkeld worden. De uitwerking hiervan vormt een onderdeel van het zogenoemde transitiepad lage temperatuur warmte, dat in de Energieagenda is aangekondigd en gedurende dit jaar wordt uitgewerkt.

Andere opties

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen aangesloten op aardgas, dat afkomstig is uit Slochteren. Maar er zijn al voldoende alternatieven. Zo is het mogelijk om elektrisch te koken en gebruik te maken van collectieve warmte, zoals stadsverwarming.

Huizen gasloos maken

De techniek om huizen gasloos te maken, bestaat al. Uiteindelijk moeten alle huizen afstappen van aardgas, maar het gemakkelijkste is om daar bij de nieuwbouw al rekening mee te houden. Dat is gemakkelijker dan bestaande huizen gasloos te maken.

Wetverandering

Hiervoor moet wel de wet worden veranderd. In de gaswet staat dat als een projectontwikkelaar of een bewoner in een wijk erom vraagt, de netbeheerder verplicht is om de huizen aan te sluiten op aardgas. Die aansluitplicht moet verdwijnen, vindt Stedin.

Andere netbeheerders zijn het eens met Stedin. Jaarlijks worden er naar schatting 40.000 nieuwbouwhuizen op gasleidingen aangesloten.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder