NHG kostengrens blijft op € 245.000,-

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft een akkoord gesloten met minister Blok over de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze blijft dit jaar op € 245.000. Door de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens per 1 juli naar € 225.000 alsnog niet doorgevoerd. Vanaf volgend jaar wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Goede omstandigheden om een huis te kopen
Huizenkopers kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot € 231.132 blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s.

Volgens het WEW moet een eigen huis bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

Gemiddelde huizenprijs
In 2009 werd de kostengrens als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot € 350.000 om de woningmarkt een impuls te geven. Sinds 2012 is de grens stapsgewijs weer afgebouwd naar € 225.000, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.

In februari van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster € 234.830. Dat is hoger dan de maximale prijs van € 231.132 die bij een kostengrens van € 245.000 mogelijk is. (Bij een NHG-hypotheek wordt standaard rekening gehouden met bijkomende kosten).

Als de kostengrens naar € 225.000 zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli € 212.264 zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van februari. De huidige kostengrens van € 245.000 sluit dus beter aan bij de gemiddelde huizenprijs. Hierdoor blijft verantwoorde financiering van de aanschaf, verbetering of behoud van een eigen woning mogelijk. Daarom is het WEW in overleg getreden met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en is besloten van de verlaging per 1 juli 2016 af te zien.

NHG-grens gekoppeld aan gemiddelde huizenprijs
De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf volgende jaar jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. deze methode wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die eind dit jaar bekend worden gemaakt.

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder