Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat er minder hypotheken onder water staan. Zo’n 74 procent van de mensen die een schenking ontvingen, benut het geld voor het aflossen van de hypotheek, zo blijkt woensdag uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De rest geeft het uit aan een verbouwing of de koop van een huis.

De belastingvrijstelling werd begin dit jaar verruimd. Mensen mogen maximaal 100.000 euro schenken aan personen naar eigen keuze.

Het geld moet worden besteed aan de aankoop van een woning of de aflossing van een hypotheek. Ook moet de ontvanger jonger zijn dan veertig jaar.

De Rekenkamer denkt dat de verruiming de komende tijd een verdere positieve invloed zal hebben op de verlaging van de hypotheekschulden van Nederlanders.

Leeftijdsbeperking

Sinds dit jaar geldt een leeftijdsbeperking van veertig jaar voor de ontvanger van de schenking. De Rekenkamer denkt dat dit het gewenste effect om de hypotheekschuld te verlagen zal beperken.

“De leeftijdsgroep van achttien tot veertig jaar zal de schenking vaker benutten om een huis te kopen dan om een bestaande hypotheek af te lossen”, zegt de kamer. Wel is het aandeel jongeren met een hypotheek die onder water staat relatief hoog en zal de regeling dit naar verwachting terugdringen.

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder

NHG-grens volgend jaar omhoog

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat met ingang van volgend jaar weer omhoog. Daardoor komen er meer ... Lees verder