Laagste huurstijging sinds 2010

De huren zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 1,6 procent gestegen. Dat is het laagste percentage sinds 2010.

Het gaat om de huren van juli 2017, vergeleken met die van een jaar eerder. De totale huurinkomsten van een woningcorporatie mogen in 2017 met niet meer dan 1,3 procent toenemen. Vooral de huurstijging voor sociale huurwoningen was met 1,1 procent relatief laag, volgens Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrije sector

Dat drukt de huurstijging bij de corporaties: die steeg per 1 juli van dit jaar met gemiddeld 1,1 procent. Vorig jaar was dat 1,6 procent. In de vrije sector was de stijging in dezelfde periode 2,5 procent, en dat is iets meer dan een jaar eerder (2,3 procent). Het huurbeleid geldt niet voor huizen in de vrije sector.

Sinds 2012 stegen de huren van gereguleerde huurhuizen met 16 procent. In de vrije sector was dat iets lager: 14 procent.

Woonbond

De Woonbond vindt het goed dat de huren dit jaar minder hard stijgen, maar ziet dat de huren nog steeds veel harder stijgen dan de inflatie en vindt dat er meer moet gebeuren om huren weer betaalbaar te krijgen. Deze kabinetsperiode stegen de huren circa 10 procent boven de inflatie. Veel huurders kunnen de huur amper opbrengen.

“Huurders hebben de huren de afgelopen jaren fors zien stijgen terwijl hun besteedbaar inkomen juist afnam”, stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. “Een komend kabinet moet er echt voor zorgen dat huren weer betaalbaar wordt. Dat kan ook, door de belasting af te schaffen die verhuurders over sociale huurwoningen moeten betalen.” Dat die wordt doorberekend aan de huurder, heeft volgens Paping geleid tot een huurexplosie.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder