Ik wil mijn koophuis tijdelijk verhuren. Kan dat zomaar?

Als je net een nieuwe woning hebt gekocht, terwijl de oude woning nog niet is verkocht, wil je zo snel mogelijk van je dubbele lasten af.  Het tijdelijk verhuren van je oude woning lijkt een goede optie, echter moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Sinds 1 januari 2015 is de wetgeving rondom huurbedingen door hypotheekverstrekkers gewijzigd. Een huurbeding is een beding dat in veel hypotheekakten wordt opgenomen en waarin is bepaald dat de eigenaar van de woning niet zonder toestemming van de hypotheekverstrekker mag verhuren.

In het oude wetsartikel dat gaat over het inroepen van het huurbeding stond voor 1 januari 2015 opgenomen dat de hypotheekhouder de mogelijkheid heeft om een in de hypotheekakte opgenomen huurbeding in te roepen indien de woning zonder toestemming is verhuurd door de hypotheekgever. Het inroepen van het huurbeding was echter niet verplicht.

Huurbeding verplicht voor hypotheekverstrekkers

Sinds 1 januari 2015 is het voor een hypotheekhouder wel verplicht om het huurbeding in te roepen voorafgaand aan een openbare executoriale verkoop. Deze verplichting is opgenomen in de wet omdat veel particuliere kopers van woningen op een veiling worden afgeschrikt door de situatie dat na de veilingkoop blijkt dat er zich in de woning toch huurders bevinden.

Er bestaan drie uitzonderingen op de verplichting om een huurbeding in te roepen:

  1. Het huurbeding hoeft niet ingeroepen te worden door de bank indien de opbrengst van de woning in verhuurde staat gunstiger is dan in niet verhuurde staat.
  2. Het huurbeding hoeft niet ingeroepen te worden indien de opbrengst van de woning in verhuurde staat voldoende is om de hypotheekhouder te voldoen.
  3. Het huurbeding hoeft niet ingeroepen te worden als er met zekerheid gesteld kan worden dat er zich geen huurders in de woning bevinden ten tijde van de verkoop.

Risico’s volgens Beaufort Makelaars

Beaufort Makelaars wijst haar klanten erop dat het tijdelijk verhuren van een te koop staande woning risico’s met zich mee brengt. Denk hierbij vooral aan:

  • een verhuurde woning is mogelijk lastiger te verkopen.
  • betaalt de huurder op tijd en hoe gaat de huurder om met uw woning.
  • is er toestemming van de bank?
  • wat zijn de fiscale gevolgen?
  • wil de huurder de woning verlaten, zodra de woning is verkocht?
  • is er kans op een wietplantage in de woning. Goede screening van de potentiële huurder is daarbij onontbeerlijk.

Schakel de makelaar in

Wij adviseren om bij tijdelijke verhuur contact op te nemen met de makelaar. Bij Beaufort Makelaars kunnen wij u goed informeren over de mogelijke risico’s en gevolgen van tijdelijke verhuur. Daarnaast helpen wij u natuurlijk graag om uw oude woning te verkopen. Hebt u uw droomhuis in het vizier en wilt u weten of dit financieel haalbaar is? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder