Huizenprijzen gaan nóg harder stijgen

5c524010f403cd1cd96d959f003473c7_L_0

De prijzen van woningen gaan nog meer omhoog, aldus de Rabobank. Huizenprijzen stijgen dit jaar met 3,5 tot 5,5 procent en in 2017 zelfs 5 tot 7 procent. De verwachting is ook dat het aantal huizenverkopen verder zal stijgen. In bepaalde regio’s is de markt nu al behoorlijk krap.

De stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid zijn oorzaken van de groei. Voor huizenkopers is het voordelig dat de rente voorlopig nog laag is en dat de regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015. Verder speelt er mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Huizenverkopen bijna op niveau van voor de crisis
In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de prijzen met bijna een kwart tot een kleine 43.000. Daarmee komen de verkopen weer in de buurt van voor de crisis. Doordat meer woningen zijn verkocht en minder nieuwe woningen in het aanbod komen, verbetert de onderhandelingspositie van verkopers en dat stuwt de huizenprijzen.

Stijging huizenprijzen ongunstig voor starters
De stijgende huizenprijzen zijn volgens de bank vooral gunstig voor huizenbezitters met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen komt boven water en krijgt daardoor meer bewegingsvrijheid. Voor starters zijn de hogere prijzen juist ongunstig. Omdat de prijzen harder stijgen dan de inkomens neemt de betaalbaarheid af.

Verkopers van huizen in de randstad profiteren
Vooral in Amsterdam en Utrecht stijgen de huizenprijzen fors, waarmee ook de betaalbaarheid daar flink verslechtert. Huizenkopers wijken om die reden volgens Rabobank uit naar de omliggende regio’s. Ondertussen wordt in alle regio’s de woningmarkt krapper, maar de regionale verschillen zijn groot.

Weinig keuze in woningen
In Amsterdam en Utrecht is de krapte het allergrootst. Daar konden huizenkopers in het eerste kwartaal gemiddeld uit maar twee koopwoningen kiezen. Dat is nog minder dan voor de crisis. Daarbij is het een gemiddelde, in sommige wijken is de markt nog krapper. In Rotterdam en Den Haag is de markt minder krap; daar hebben huizenkopers ongeveer vijf keuzemogelijkheden.

Volgens de maatstaven van de NVM is de markt in 28 van de 40 regio’s nog steeds ‘ruim’ te noemen, wat inhoudt dat kopers een veel betere onderhandelingspositie hebben dan verkopers.

Markt nog minder krap dan voor crisis
Woningkopers hebben volgens Rabobank nu 38 procent minder keuzemogelijkheden dan vorig jaar. Maar toch is de koopmarkt nog altijd redelijk ruim als je die vergelijkt met de situatie van voor de crisis. De markt voor vrijstaande woningen is zelfs nog ruim, maar die van appartementen is alweer redelijk krap.

De gemiddelde verkooptijd is met ruim honderd dagen nog aanzienlijk langer dan voor de crisis gebruikelijk was. Daar staat tegenover dat er wel een aanmerkelijke verbetering is ten opzichte van de 180 dagen op het dieptepunt van de markt in 2013.

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder