Huizenprijzen in 2016 met 9 procent omhoog; ook dit jaar blijven ze stijgen

De huizenprijzen blijven ook dit jaar stijgen. Dat verwacht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die vandaag haar verkoopcijfers over 2016 presenteert. De hogere prijzen worden volgens de vereniging onder meer veroorzaakt door een tekort aan aanbod van zowel bestaande huizen als nieuwbouwwoningen.

Gemiddelde huizenprijs 248 duizend euro

Een gemiddelde woning in Nederland bracht eind vorig jaar met een prijs van 248 duizend euro bijna 9 procent meer op dan een jaar eerder en bijna 20 procent meer dan in 2013. De prijsstijging is voor een kwart veroorzaakt door de verkopen in gewilde regio’s als Amsterdam en Utrecht.

In de hoofdstad liep de prijs van een gemiddeld verkochte woning met bijna 23 procent op in de loop van 2016. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 is de prijs volgens de NVM zelfs meer dan 50 procent hoger.

Woning verkopen gaat sneller

Woningen worden ook steeds sneller verkocht. De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland daalde in een jaar tijd met bijna een kwart tot 78 dagen. Eind 2012 was dat 171 dagen. Meer dan de helft van de huizen die in Nederland te koop worden aangeboden zijn binnen een jaar verkocht.

Passend bij de kortere verkooptijden loopt het verschil tussen vraagprijs en koopprijs terug. In het laatste kwartaal van 2016 was dat nog maar 2,2 procent. Een op de zes woningen ging voor een hoger bedrag dan de vraagprijs van de hand. In ‘krappe’ regio’s is dat zelfs meer dan de helft.

Het afgelopen jaar werden bijna 214 duizend woningen verkocht, een record. Enkele jaren geleden verwisselde jaarlijks nog niet de helft van dat aantal van eigenaar.

Ruim 30% meer woningverkopen in Gelderland

Vooral buiten de Randstad liep het aantal verkopen op. In de provincies Gelderland (+31 procent), Flevoland (+29 procent), Overijssel (+28 procent) en Drenthe (+26 procent) werd in de laatste drie maanden meer dan een kwart meer huizen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een inhaalslag, aldus de NVM. In de populairste gebieden, zoals Amsterdam, Kennemerland en Utrecht, daalde het aantal transacties juist, volgens de makelaars vooral bij gebrek aan nieuw aanbod.

Het aantal verkopen van appartementen steeg met slechts 3 procent. Duurdere woningen als 2-onder-1-kaphuizen en vrijstaande woningen verwisselden juist wel vaker van eigenaar. Voor 2-onder-1-kapwoningen steeg het aantal transacties met 25 procent, voor vrijstaande woningen met 31 procent.

Relevante blogs

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder

Huizenprijs knalt nog verder omhoog in januari 2018: per maand werd je huis in 12 maanden ruim 1.500 euro meer waard

Het contrast op de Nederlandse huizenmarkt is extreem. Huizenprijzen zijn in januari gemiddeld met een  liefst 8,8 procent gestegen vergeleken ... Lees verder

Tweeverdieners mogen meer lenen in 2018

Het maximale bedrag dat tweeverdieners mogen lenen voor hun hypotheek wordt in 2018 iets hoger.  Vanaf 1 januari 2018 mag ... Lees verder