Huis verkopen? De huizenprijzen zijn opnieuw gestegen.

woning waarde

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zijn de huizenprijzen in Nederland in oktober opnieuw fors gestegen. De gemiddelde som voor een koopwoning lag vorige maand 3,4 procent hoger dan in oktober 2014.

Daarmee liep de prijs op jaarbasis bijna net zo hard op als in september, toen de grootste prijsstijging in ruim zeven jaar werd gemeten: een plus van 3,5 procent.

Vergeleken met de voorgaande maand werden woningen in oktober gemiddeld 0,2 procent duurder. De woningmarkt is van oudsher vrij gevoelig voor seizoenseffecten. Vandaar dat kenners altijd kijken naar de jaar-op-jaargroei.

Prijsstijging en toename woningverkopen

Het gemiddelde prijsniveau was vorige maand ongeveer even hoog als in de eerste maanden van 2004. De woningprijzen bereikten in juni 2013 een dal en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu in doorsnee 6,8 procent duurder dan in juni 2013. Huizen zijn gemiddeld echter nog altijd ruim 16 procent goedkoper dan in augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.

De woningverkopen vertonen al enige tijd duidelijk herstel. Het Kadaster bracht eerder deze week naar buiten dat er in oktober 16.324 verkochte woningen zijn geregistreerd. Dat komt neer op een stijging van bijna 14 procent vergeleken met oktober vorig jaar.

Verkoop van vrijstaande woningen populair

Volgens het Kadaster werden van alle woningtypen meer huizen verkocht, echter stegen de verkopen van vrijstaande woningen het sterkst. Van vrijstaande woningen wisselden er bijna een kwart meer van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder. Bij appartementen was de verkoopplus met 6,2 procent het minst sterk.

Woning taxeren? Neem dan contact op met Beaufort Makelaars.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw woning in verband met mogelijke verkoopplannen? Nodig ons uit voor een vrijblijvend verkoopgesprek. Wij willen u graag informeren over onze hoogwaardige dienstverlening. Tevens bieden wij u aan om  -gratis en zonder verdere verplichtingen- de waarde van uw woning te laten bepalen.

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder