Huis verduurzamen met NHG-financiering is voortaan makkelijker

Het verduurzamen van huizen is voortaan makkelijker via een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van deze voorzieningen aan te leveren.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft de voorwaarden voor het financieren van bijvoorbeeld extra isolatie en zonnepanelen aangepast, meldt de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) donderdag.

Kopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van de voorzieningen aan te leveren. Voorheen moesten aanvragers een offerte van de leverancier inleveren.

Het WEW heeft na overleg vastgesteld dat een kostenspecificatie voldoende is om een passende en verantwoorde hypotheek af te geven. Wel wordt achteraf gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen is besteed.

Stimuleren verduurzaming woningen

Het Waarborgfonds hoopt met de aanpassing de verduurzaming van woningen te stimuleren. Woningeigenaren dragen zo hun steentje bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Bovendien zorgen veel energiebesparende maatregelen voor lagere woonlasten. Als diezelfde maatregelen ook nog leiden tot meer wooncomfort en misschien wel een hogere woningwaarde, is verduurzamen wel heel aantrekkelijk.

Hogere hypotheek

Voor het verduurzamen van een eigen woning kan een hogere hypotheek worden afgesloten. Normaal gesproken mag er 101 procent van de woningwaarde worden geleend. Maar als de koper het huis wil verduurzamen, mag er 106 procent worden geleend.

Voor woningen die maximaal 245.000 euro kosten, kan een hypotheek met NHG afgesloten worden. Het maximale leenbedrag komt dan neer op 247.450 euro (101 procent van de woningwaarde). Als de kopers het huis willen voorzien van energiebesparende maatregelen, gaat het om een bedrag van maximaal 259.700 euro.

Vangnet

NHG is een vangnet voor huizenbezitters die vanwege persoonlijke omstandigheden niet meer in staat zijn om hun hypotheek te betalen.

Met de hypotheekverstrekker wordt bekeken of de hypotheek weer betaalbaar gemaakt kan worden. Ook kan het fonds eventuele restschulden kwijtschelden.

Financieel advies

Voor financieel advies over uw hypotheek en verzekeringen bent u bij Beaufort Makelaars aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder