Huis kopen? Kijk ook eens buiten de stad!

Mensen die in een grote stad willen wonen wordt door de NVM aangeraden om een woning buiten het stadscentrum te zoeken. De huidige trend is dat er te weinig woningen te koop worden gezet om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Een stijgende woningprijs in de grote steden is hiervan het gevolg.

Starterswoningen

Vooral voor starters op de woningmarkt worden te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Gecombineerd met de geldende strikte financieringsregels maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen.

Woningverkopen 2016

De NVM heeft in 2016 een recordaantal woningverkopen geregistreerd. Bijna 165.000 woningen zijn afgelopen jaar van eigenaar gewisseld. Dat is ruim het dubbele van de jaren 2011-2013. Het gaat om een stijging van 15 procent. De groei zat vooral in regio’s buiten de Randstad zoals Gelderland (31 procent), Flevoland (29 procent), Overijssel (28 procent) en Drenthe (26 procent). De koopwoningmarkt in deze provincies presteert beter na de crisisjaren. 

Makelaars

Uitstekend vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2016 zijn 15 procent meer woningen verkocht via NVM-makelaars dan een jaar eerder. Het ging om 45.792 transacties van bestaande woningen, tegen 39.749 in het vierde kwartaal van 2015. In de totale markt zijn in het afgelopen kwartaal naar schatting 59.500 huizen verkocht. NVM spreekt van “een uitstekend kwartaal”.

De gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal op 248.000 euro. Dat is 8,9 procent hoger dan een jaar eerder en 3 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal. Daarmee zijn woningen gemiddeld bijna een vijfde duurder dan op het dieptepunt in 2013. Vergeleken met het hoogtepunt van voor de crisis is de prijs nog maar 2 procent lager. 

Woning staat kort te koop

Woningen staan nu gemiddeld 78 dagen te koop. Dat is 23 dagen korter dan een jaar geleden. En het aanbod van te koop staande woningen krimpt steeds sneller. 

Halverwege het vierde kwartaal hadden NVM-makelaars ruim 92.500 woningen (ongeveer 120.000 in de hele markt) in aanbod. Dat zijn er 28 procent minder dan een jaar eerder en ruim 8 procent minder dan in het derde kwartaal van 2016. Een potentiële koper kon in het vierde kwartaal uit slechts zes woningen kiezen. Een kwartaal eerder kon een koper gemiddeld nog uit bijna zeven woningen kiezen.

Bovendien wordt het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs kleiner. Bij een op de zes woningen wordt de woning zelfs voor een hogere prijs verkocht. In populaire gebieden geldt dit zelfs voor meer dan de helft van de verkochte huizen.

Regionale verschillen

De NVM benadrukt dat de regionale verschillen nog altijd groot zijn en er sprake is van een driedeling op de woningmarkt. Die bestaat uit evenwichtige regio’s, een groeiend aantal regio’s met een sterke verkopersmarkt en een aantal met nog altijd een kopersmarkt.

Relevante blogs

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder

Huizenprijs knalt nog verder omhoog in januari 2018: per maand werd je huis in 12 maanden ruim 1.500 euro meer waard

Het contrast op de Nederlandse huizenmarkt is extreem. Huizenprijzen zijn in januari gemiddeld met een  liefst 8,8 procent gestegen vergeleken ... Lees verder

Tweeverdieners mogen meer lenen in 2018

Het maximale bedrag dat tweeverdieners mogen lenen voor hun hypotheek wordt in 2018 iets hoger.  Vanaf 1 januari 2018 mag ... Lees verder