Huren vs. kopen in Nijmegen e.o.

Huren of kopen? Een veelgestelde vraag op de startersmarkt. Het is een misvatting dat het kopen van een huis standaard duurder is dan huren. Door de stijgende huurprijzen en de lage hypotheekrente is het vaak mogelijk om voor hetzelfde maandbedrag een eigen huis te bezitten. Op de lange termijn is het kopen van een huis een investering in de toekomst omdat vermogen wordt opgebouwd.

Huis kopen of huren in Nijmegen e.o.

Huren of kopen? Wat zijn uw wensen?

Als u twijfelt tussen huren of kopen kan Beaufort Makelaars u een aantal tips geven. Wat zijn nou uw belangrijkste woonwensen en toekomstplannen? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Waar wil ik wonen?
  • Hoe lang wil ik er blijven wonen?
  • Hoe belangrijk vind ik stabiele maandlasten?
  • Kan ik eventuele veranderingen goed opvangen?
  • Vind ik het belangrijk om vermogen op te bouwen?
  • Wil ik een woning die ik kan aanpassen naar mijn woonwensen?
  • Wil ik zelf verantwoordelijk zijn voor het woningonderhoud?
  • Wat zijn mijn vooruitzichten op de arbeidsmarkt?
  • Hoe sta ik tegenover gezinsuitbreiding?

Voordelen van een eigen woning

Huizenkopers ‘gooien geen geld weg’. Als u nu uw eerste huis koopt bent u verplicht om af te lossen op de hypotheek als u recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is de volledige lening terugbetaald en is de woning uw eigendom. Het maandelijkse bedrag aan hypotheeklasten is dus voor een groot deel een investering. Alleen de hypotheekrente die aan de bank wordt bent u daadwerkelijk kwijt. Echter is deze rente wel weer fiscaal aftrekbaar. Beaufort Makelaars voorziet u graag van financieel advies.

Hoge huurprijzen, lage hypotheekrente

De prijzen van huurwoningen stijgen elk jaar opnieuw. De gemiddelde vraagprijs van koophuizen zijn daarentegen over het algemeen erg gunstig zijn. Ook kunnen we constateren dat de huidige hypotheekrente al een tijd erg gunstig is. Hierdoor kunnen de totale maandlasten van een huizenkoper momenteel lager zijn dan die van een huurder. Wel dient hierbij rekening te worden gehouden met het verschil tussen sociale en geliberaliseerde huur.

Twijfelt u over het kopen van een woning of het huren van een huurhuis? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder