‘Huis kopen in grote steden steeds moeilijker zonder eigen vermogen’

Het is in grotere steden steeds gebruikelijker om eigen vermogen of vermogen van ouders in te brengen bij de aankoop van een huis. Met name in Amsterdam is het “niet ongewoon” om eigen geld in te leggen.

Dat blijkt uit een rapport over de huizenmarkt van De Nederlandsche Bank (DNB). Het aandeel woningstransacties zonder hypotheekinschrijving in Nederland is verdubbeld van 8 procent in 2008 naar 16 procent in 2016.

In de randstad wordt sinds 2013 zelfs gemiddeld ruim een kwart van de transacties gefinancierd zonder hypotheek. Uit gesprekken van DNB met experts blijkt dat het in Amsterdam “niet ongewoon” is dat kopers tussen de 50.000 en 70.000 euro aan eigen geld inbrengen.

De verruimde schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld heeft hieraan bijgedragen. Uit belastinggegevens blijkt dat in 2013 en 2014 ruim 10 miljard euro aan schenkingen is gedaan onder die regeling.

Herstel huizenmarkt

Het herstel van de huizenmarkt gaat gepaard met “aanzienlijke regionale verschillen”, concludeert DNB. Prijzen in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, en in middelgrote steden als Groningen en Eindhoven stijgen sterker dan in de rest van Nederland.

De huizenmarkt vertoont hiermee volgens DNB tekenen van oververhitting, maar er is vooralsnog geen sprake van een zeepbel. De sterke stijging is vooral een gevolg van schaarste.

“Met name hoogopgeleide jongeren trekken naar de stad vanwege het diverse en hoogwaardige aanbod van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid, cultuur en recreatie”, schrijft DNB. “Waar de bijzondere aantrekkingskracht van steden voorheen echter was voorbehouden aan metropolen als New York, Parijs en Londen, zijn ook Nederlandse steden als Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam populair geworden.”

Driedeling

Gezinnen zouden juist weer de stad uit trekken. Hierdoor trekt de woningmarkt in omliggende gemeenten aan. Er is volgens DNB sprake van een driedeling op de woningmarkt. “Oververhitting in de grote steden, een aantrekkende woningmarkt in omliggende gemeenten en een achterblijvende woningmarkt in de periferie.”

Relevante blogs

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z’n hypotheek om z’n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo’n verbouwing meefinancieren in ... Lees verder

Lagere hypotheekschuld door schenkingsvrijstelling

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat ... Lees verder

‘Beleid Rutte III heeft plussen en minnen voor woningbezitter’

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren hogere woonlasten op. Daar staat tegenover dat mensen meer aan wonen kunnen besteden ... Lees verder