Hoe maak je optimaal gebruik van een aankoopmakelaar?

Wie op gewilde plekken een huis wil kopen, ontkomt er haast niet aan een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dat kost geld, maar je kunt er veel voordeel van hebben. Beaufort Makelaars ziet dat huizenzoekers steeds vaker een aankoopmakelaar inschakelen omdat ze in de oververhitte huizenmarkt er anders niet tussen komen bij het kopen van een woning.

Hoe maak je optimaal gebruik van een aankoopmakelaar? Drie tips:

1- Kijk goed naar de bemiddelingsvoorwaarden voordat je met een aankoopmakelaar in zee gaat.

De prijzen die makelaars voor aankoopservice rekenen, verschillen sterk van elkaar. De ene makelaar rekent een percentage van de aankoopprijs, de andere makelaar werkt met vaste tarieven, van rond de 1.000 euro tot enkele duizenden euro’s. De ene makelaar gaat actief op zoek in zijn netwerk en helpt je bij alle stappen in het aankoopproces, zoals het bezichtigen van de woningen, het bepalen van de onderhandelingsstrategie, het regelen van een bouwtechnische keuring en het afsluiten van de koopovereenkomst. Andere aankoopmakelaars komen pas in actie bij een tweede bezichtiging van een woning.

Lees hier hoe Beaufortmakelaars te werk gaat als aankoopmakelaar

2- Een goede aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je niet blind een woning koopt.

Beaufort Makelaars is een ervaren aankoopmakelaar gevestigd in Nijmegen. Tijdens het aankoopproces van uw droomwoning houden wij ons met een flink aantal zaken bezig:

 • inspecteert de bouwkundige staat, doet onderzoek naar erfdienstbaarheden, e.d.
 • adviseert u of een bouwkundige keuring noodzakelijk is.
 • geeft u inzicht in de waarde van de woning.
 • heeft kennis van de huizenmarkt, omgeving en lokale regelgeving.
 • bepaalt samen met u de strategie om de woning te kunnen kopen.
 • voert deskundige onderhandelingen om de verkoopprijs zo laag mogelijk te krijgen.
 • genereert tijdwinst door deskundige afwikkeling van allerlei zaken.
 • is een gesprekspartner die alleen uw belang vertegenwoordigt.
 • beschikt over een netwerk dat ingeschakeld kan worden. Bijvoorbeeld als u een taxateur nodig heeft, een hypotheekadvies of een notaris die snel kan schakelen.
 • let op ontbindende voorwaarden, speciale clausules en boetebedingen.
 • controleert de notariële akte van levering en de afrekening van de notaris.
 • inspecteert met u de woning voor de overdracht bij de notaris noteert voor u de meterstanden.

3- Volgens branchevereniging NVM is het niet zo dat een aankoopmakelaar je altijd moet afraden boven de vraagprijs te bieden.

Maar hij moet je er wel op wijzen wat de reële waarde is van een woning. Omdat de huizenprijzen snel stijgen, liggen die waarden vaak veel lager dan de vraagprijzen. Ook moet hij je waarschuwen dat je problemen kunt krijgen bij het rond krijgen van de financiering als je de woning voor een bedrag boven de vraagprijs koopt. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk met de vaak lagere taxatiewaarde voor de bepaling van de hypotheekhoogte. Je moet dan het verschil tussen taxatiewaarde en aankoopprijs zelf financieren.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder