(Gastblog Monuta) Huidige woningmarkt: wat zijn de ontwikkelingen?

Inmiddels is het november en dat betekent dat Prinsjesdag al weer een paar weken achter ons ligt. Kijken we terug, dan zien we een aantal nieuwe maatregelen die betrekking hebben op de woningmarkt. Deze hebben als doel de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Het is wel de vraag hoe snel de effecten hiervan merkbaar zijn.

Ondanks dat er sinds lange tijd weer beweging zit in de woningmarkt, is het nog wel te merken dat er een tekort is aan woningen in Nederland. Onlangs stond in het nieuws dat het aantal beschikbare woningen het laagst is sinds dertien jaar. Daarnaast is de bouw nog herstellende van de crisis. Het nieuwe kabinet wil verbeteringen aanbrengen in de woningmarkt door onder andere het woonbeleid te regionaliseren en de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen.

Positief effecten maar wel op lange termijn

Het aantal verkochte woningen in bijvoorbeeld de regio’s Zuidoost-Groningen en Noord-Limburg stijgen hard. In een nieuwe omgevingswet is nu vastgelegd dat gemeenten de ruimte moeten krijgen een eigen strategie te bepalen. Daarnaast zorgt de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek ervoor dat het kopen van een huis aantrekkelijker is, vooral nu de hypotheekrente zeer laag staat.

Het is positief dat het kabinet zich de krapte op de woningmarkt aantrekt en daar iets aan wil doen. Het lijkt er wel op dat het nog even kan duren voordat de effecten van deze maatregelen merkbaar zijn. Het gaat namelijk om maatregelen die pas over een langere termijn effect hebben. Toch zijn er ook op dit moment koopwoningen te vinden die voldoen aan je eisen en wensen!

Woning gevonden: denk aan je verzekeringen

Als je een passende woning hebt gevonden, houdt er dan rekening mee dat er financiële risico’s mee gepaard gaan. Als je bezig bent met het kopen van een woning, dan denk je vaak nog niet na over iets als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden van jou of je partner. Vervelende zaken maar wel zaken om bij stil te staan. Het kopen van een huis is daar een geschikt moment voor.

Het is mogelijk je tegen bijna ieder financieel risico te verzekeren. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht als je een huis koopt. Andere verzekeringen krijgen vaak minder aandacht maar ook deze kunnen noodzakelijk zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder staan de belangrijkste verzekeringen op een rij:

Inboedelverzekering –  Een inboedelverzekering keert uit bij schade aan je inboedel door inbraak, brand, storm of overstroming. Met inboedel worden alle spullen in huis (die niet aan je woning vastzitten) bedoeld. Denk hierbij aan meubels, kleding, huishoudapparatuur, etc. De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering.

Opstalverzekering – Bij schade aan je woning door storm, brand of inbraak wordt bij een opstalverzekering een bedrag uitgekeerd. Met opstal wordt alles wat vastzit aan je huis bedoeld. Denk aan deuren, ramen, keuken, badkamer, etc. De opstalverzekering is meestal verplicht wanneer je een hypotheek afsluit.

Overlijdensrisicoverzekering – Bij overlijden van een verzekerde wordt bij een overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitgekeerd aan de partner of nabestaanden. Bij de hypotheekaanvraag bij aankoop van een huis is dit vaak een verplichte verzekering. Op die manier heeft de bank de zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost.
Woonlastenverzekering – Bij inkomstenverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid wordt bij een woonlastenverzekering een bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen maandelijkse kosten van je hypotheek worden betaald.

Uitvaartverzekering – Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van je uitvaart. Een uitvaart kost al gauw tussen de € 6.500,- en € 11.000,- , afhankelijk van de wensen die je hebt. Heb je dit bedrag niet op elk moment beschikbaar, dan kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden. Op die manier laat je je nabestaanden niet met onverwachte kosten achter.

Verzekeringen om te overwegen

Naast bovenstaande verzekeringen kun je ook denken aan een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Het is daarnaast ook goed om te kijken naar je bestaande verzekeringen. Het kan zijn dat het alleen nodig is om eerder afgesloten verzekeringen aan te passen, zodat je geld bespaart en toch goed verzekerd bent.

Deze gastblog werd mogelijk gemaakt door Monuta

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder