Forse daling in Winkelhuren sinds 2008 

Sinds 2008 is de gemiddelde winkelhuur met ruim 20% gedaald. Volgens het CBS heeft een verdere huurverlaging geen zin, omdat ze voor de detailhandel onrendabel zijn geworden bij ieder niveau van de huur. Overheidsingrijpen is hierbij soms noodzakelijk.

In regio’s met structurele winkelleegstand kan een gemeente er bijvoorbeeld voor kiezen een onrendabel winkelgebied op te heffen. Hier kan een ander winkelgebied in de omgeving van profiteren. De grootste leegstand vindt plaats aan de rand van winkelgebieden. Dit komt doordat er vaak een duidelijk centrum te onderscheiden is. Iedere honderd meter afstand tot dit centrum drukt de rentabiliteit en de huren van winkels met 10 tot 15 procent. Ook neemt de leegstand toe.

winkels nijmegen beaufort makelaars

Wonen

Soms wordt er Voor winkelpanden aan de rand van deze gebieden een nieuwe bestemming gevonden in de vorm van bijvoorbeeld wonen. Winkeleigenaren zoeken elkaar graag op omdat ze van elkaars bezoekers profiteren, maar leegstaande panden hebben juist een negatieve invloed op naastgelegen winkels. Volgens het CPB houden individuele pandeigenaren hier onvoldoende rekening mee.

Door de clustering van winkels te bevorderen via bestemmingsplannen kunnen gemeenten bijsturen. Als het gaat om het opheffen van winkelgebieden kan het nodig zijn dat gemeenten hun beleid op elkaar afstemmen. De Rijksoverheid kan een rol spelen door verouderde regelgeving aan te pakken.

Retailagenda

Het Rijk en de grote gemeenten hebben in 2015 de retailagenda gelanceerd, een plan om gezamenlijk de winkelgebieden weer aantrekkelijker te maken.

Volgens deze agenda moeten winkeliers en verhuurders afspraken maken over marktconforme huren. Daarnaast is met twaalf gemeenten een proef gestart die het voor ondernemers mogelijk maakt winkelfaciliteiten en dienstverlening in hun winkel te combineren. Hiervoor wordt de regelgeving versoepeld.

Relevante blogs

Beaufort Makelaars scoort goed op verhuurmarkt Nijmegen/Arnhem

Uit de meest recente analyse van PropertyNL in samenwerking met Ventu blijkt dat Beaufort Makelaars goed scoort op de regionale ... Lees verder

De vraag naar logistiek vastgoed stijgt tot recordhoogte

De markt voor logistiek vastgoed in Nederland stond in 2018 in het teken van een grote vraag naar distributiecentra en ... Lees verder

NVM Business ziet vraag naar kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels groeien

De Nederlandse vastgoedmarkt laat een overwegend positief beeld zien. In 2017 was er een grote vraag naar kantoren, bedrijfsgebouwen en ... Lees verder