Energielabel onbekend bij veel Nederlanders 

57 % van de Nederlanders weet niet wat het energielabel van zijn huis is. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor energieleverancier Nuon.

De Hond ondervroeg 2.800 consumenten, zowel kopers als huurders. Van de 1.000 mensen die het eigen label wel kent, zegt driekwart een A-, B- of C-label te hebben. In totaal werden 148.234 huizen verkocht. Daarvan hadden 111.237 een definitief energielabel. Het aandeel verkochte woningen met label wordt elke maand groter.

Huis verkopen? Vergeet het energielabel niet!

energielabel makelaar nijmegenHet beeld dat wordt neergezet in het onderzoek van Maurice de Hond is vrij kort door de bocht. De reden dat 57% van de ondervraagden niet bekend is met het energielabel van zijn of haar woning komt vermoedelijk omdat naast kopers ook huurders de vragen hebben beantwoord. De huurders ontvangen geen energielabel maar een energielabel-index van de huurwoning. Daarnaast is het niet vreemd dat veel mensen nog niet bekend zijn met het Energielabel omdat het pas sinds dit jaar verplicht is om te overhandigen bij de eigendomsoverdracht van een woning. Het zal nog wel een poos duren voordat het Energielabel volledig is ingeburgerd.

Ook voor energielabels kunt u bij Beaufort Makelaars terecht

Beaufort Makelaars is haar opdrachtgevers graag van dienst bij het aanvragen van een Energielabel. Indien gewenst kunnen wij ondersteuning bieden bij het verzamelen van het juiste materiaal. In sommige gevallen is het label niet via de website van de overheid aan te vragen, bijvoorbeeld bij ontbreken van een DigiD of bij professionele partijen met woningen in verschillende vennootschappen. Wij brengen u in contact met adviseurs die voor deze woningen ter plaatse een energie- index kunnen berekenen.

Wat is het energielabel? 

Dit jaar (2015) hebben vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woning en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of verhuur moet een huiseigenaar het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan een huiseigenaar zelf online regelen. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.

Meer weten over energielabels? Wij helpen u graag verder.

 

Relevante blogs

Wat doet een energielabel met de waarde van je huis?

Woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan andere woningen, zo blijkt uit ... Lees verder

Huis verduurzamen met NHG-financiering is voortaan makkelijker

Het verduurzamen van huizen is voortaan makkelijker via een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag ... Lees verder

Nieuwbouw woningen niet langer verplicht aangesloten op gas.

Nieuwbouwwoningen hoeven straks niet meer aangesloten te zijn op het gasnet. De wettelijke verplichting daarvoor komt te vervallen. Minister van ... Lees verder