Een huis kopen is voordeliger dan huren. Aanpak om scheefwonen tegen te gaan werkt niet.

Het merendeel van de woningcorporaties geeft aan dat het kabinets beleid om scheefwonen tegen te gaan niet werkt. Circa 547.000 huishoudens verdienen te veel om in een sociale huurwoning te wonen.De aanpak van de overheid om deze ‘scheefwoners’ te laten doorstromen naar duurdere woningen stokt.

Nog eens 332.000 huurders wonen eigenlijk te duur in relatie tot hun inkomen. Zij krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is. Ruim een kwart van alle huurders is scheefwoner. Dit zijn zowel mensen die in een te goedkoop huis wonen als huurders in een te dure woning.

Doorstroom in woningen

Probleem bij deze doorstromingsprikkel zou echter het grote verschil zijn tussen de maximale huur in corporatiewoningen (710 euro) en de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. In de Randstad kost het huren van een vrijesectorwoning minstens 900 euro per maand.

Voor huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning zijn er te weinig betaalbare vrijesectorwoningen. De woningcorporaties willen dat de huurprijs meer wordt gekoppeld aan de kwaliteit van de woning. Minister Blok heeft dit advies overgenomen.

Beaufort Makelaars: Koop een huis in plaats van huren

De huurprijzen blijven stijgen, terwijl de hypotheekrente waarschijnlijk laag blijft. Hierdoor wordt huren duurder dan kopen. Echter hoe de woningmarkt zich ook ontwikkelt, het belangrijkste is: wat wilt u en wat kunt u? Uw persoonlijke situatie bepaalt voor een groot deel of u gaat huren of kopen. Hoe flexibel wilt of kunt u zijn? Heeft u een baan? Wilt u kinderen? Of bent u net gescheiden? Wij helpen u graag de voor- en nadelen op een rij te zetten. Maak nu een afspraak met een van onze aankoopmakelaars!

XTRA - Hypotheekvormen in stock

Bron: NOS

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder