Economische groei gunstig voor bedrijfsruimtemarkt

De vastgoedmarkt voor bedrijfsruimte profiteert van de economische groei in Nederland. De positieve omzetcijfers en dynamiek van de sectoren bouw, logistiek en industrie zorgen voor een groeiende vraag naar bedrijfsruimte. Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business.

Opname
De opname van bedrijfsruimte is in 2016 met ruim 5% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. De totale opname kwam daarmee uit op 6,1 miljoen m². Tevens is het aantal transacties op de bedrijfsruimtemarkt toegenomen. De groeiende vraag naar kleinschalige bedrijfsruimte komt met name vanuit de bouwnijverheid. De vele zzp-ers die werkzaam zijn in deze groeisector krijgen tegenwoordig makkelijker de financiering rond voor bedrijfshuisvesting.

Aanbod
Mede door de grote vraag nam het beschikbare aanbod van bedrijfsruimte met bijna 10% af. Begin 2017 werd in totaal circa 11,9 miljoen m² aan bedrijfsruimte aangeboden in Nederland. Ook Beaufort Makelaars is zeer actief als bedrijfsmakelaar in de regio Nijmegen. Bekijk hier ons aanbod.

Logistiek vastgoed
Vooral de logistieke vastgoedmarkt profiteerde van de economische groei: de opname van logistiek vastgoed is met een kwart gegroeid en het aanbod is daarmee fors gedaald. Ruim één vijfde van het beschikbare oppervlak aan bedrijfsruimte dat begin 2017 werd aangeboden betreft logistiek vastgoed.

Structureel aanbod
Ondanks dat het aanbod van bedrijfsruimte in Nederland in 2016 daalde, nam de structurele leegstand nog wel verder toe. Eind 2016 stond 22% van het totale aanbod bedrijfsruimte langer dan 3 jaar leeg.

Bedrijfspanden die langer dan 3 jaar op de markt worden aangeboden zijn vaak gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige vraag naar duurzaam, kwalitatief hoogwaardig vastgoed. Revitalisering of herbestemming kan een oplossing bieden voor deze panden. Overigens lijkt herbestemming van bedrijfsvastgoed vooral kansrijk in binnensteden van (middel-)grote steden.

Prijstrend
De gemiddelde huurprijs van logistieke objecten is zeer licht gestegen in 2016. De overige, niet-logistieke bedrijfspanden laten een iets ruimere stijging van de huurprijzen zien. Aan de vraagkant zijn de prijzen per m² voor zowel koop- als huurobjecten voor het derde jaar op rij stabiel gebleven. Wat betreft incentives is in 2016 een daling in zowel de hoogte als de frequentie ervan geconstateerd.

Relevante blogs

Beaufort Makelaars scoort goed op verhuurmarkt Nijmegen/Arnhem

Uit de meest recente analyse van PropertyNL in samenwerking met Ventu blijkt dat Beaufort Makelaars goed scoort op de regionale ... Lees verder

NVM Business ziet vraag naar kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels groeien

De Nederlandse vastgoedmarkt laat een overwegend positief beeld zien. In 2017 was er een grote vraag naar kantoren, bedrijfsgebouwen en ... Lees verder

Grote vraag naar logistiek vastgoed

De aanhoudende groei van e-commerce zorgt voor een grote vraag van bedrijven naar logistiek vastgoed. In de eerste helft van ... Lees verder