Blok houdt vast aan inkomensafhankelijke huurverhoging 

In een kamerdebat over de inkomensafhankelijke huurverhoging voor mensen in een sociale huurwoning bleek dat minister Blok bij zijn standpunt blijft. Blok vindt de verhoging een goed instrument’ om mensen die iets meer verdienen ook iets meer te laten betalen en hoopt dat een aantal dan voor een ander huis zal kiezen. Hierdoor komen er meer huizen beschikbaar voor de doelgroep.

Dat de wet niet duidelijk vermeldde dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken, was alleen maar een technische onvolkomenheid. Deze wordt nu gerepareerd.

Huurverhoging of juist verlaging

De SP vindt dat de gegevens van huurders onrechtmatig zijn verstrekt. De minister zou dit jaar met de inkomensafhankelijke huurverhoging moeten stoppen en de mensen die zo’n verhoging al hebben betaald, tegemoet moeten komen met een huurverlaging. Blok geeft echter niet toe aan deze wens.

De onvolkomenheid, waarvan de Raad van State eerder een punt maakte, maakt de juistheid van het instrument niet minder, aldus minister Blok.

Relevante blogs

Vraag naar woning overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ... Lees verder

Corona lijkt huizenmarkt niet te raken

Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal ... Lees verder

Huizenprijzen blijven stabiel

Na ingang van de 6e week van ”social distancing” blijkt dat de woningmarkt nog steeds goed door loopt blijkt uit ... Lees verder