Bijna helft banken versoepelt criteria hypotheek

In het derde kwartaal heeft 48 procent van de banken hun hypotheekcriteria versoepeld. Dat meldt De Nederlandsche Bank naar aanleiding van de driemaandelijkse Bank Lending Survey.

Toegenomen concurrentie en lagere risicoperceptie worden genoemd als oorzaken voor de mildere criteria.

De vraag naar woninghypotheken is gestegen in het derde kwartaal van 2017. Het aantal banken dat een stijging signaleert, 53 procent, is wel gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen was dat aandeel nog 72 procent.

Minder groei

De dalende lijn die is ingezet in het eerste kwartaal van 2016, zet dus door. De stagnatie in groei aan hypotheekaanvragen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vermindering in het aantal afgesloten woningtransacties.

Daarnaast zijn er steeds meer niet-bancaire hypotheekverstrekkers zoals verzekeraars en beleggingsinstellingen. Een hypotheekaanvraag hoeft daarom niet meer via een bank te lopen.

In de driemaandelijkse Bank Lending Survey wordt in Nederland gevestigde banken gevraagd naar hun perceptie op het gebied van hun kredietverlening aan huishoudens en bedrijven én de criteria die ze daarbij hanteren.

 

Bron: NU.nl

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder