Aantal huizenkopers onder de 25 jaar stijgt fors

Het aantal jongeren onder de 25 jaar dat een huis koopt, is in het tweede kwartaal met 85 procent gestegen. Dat is opvallend, omdat het op de huidige woningmarkt moeilijk is voor jongeren om in te stromen. 

Hulp van ouders

Volgens De Hypotheker krijgen jonge starters op de woningmarkt vaker financiële steun van hun ouders. Dit jaar mogen zij weer maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken, mits dat geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis. Daarnaast brengen jongeren ook vaker zelf spaargeld in.

Gemiddelde hypotheekbedrag

Het gemiddelde hypotheekbedrag van jongeren onder de 25 jaar ligt rond de 155.000 euro. Dat is niet altijd voldoende om in de Randstad een huis te kunnen aanschaffen. In die steden daalt het aandeel starters dus ook.

De groei in jonge kopers is dan ook vooral te zien in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel, waar de huizenprijzen lager liggen.

Afname starters

Het totale aantal jonge starters neemt wel af. Dat heeft te maken met de steeds strengere hypotheekregels en krapte op de woningmarkt, vooral bij starterswoningen. Veel starters stellen om die reden het kopen van een huis uit.

Hypotheekadvies

Op zoek naar hypotheekadvies voor een starterswoning? Beaufort Makelaars is gespecialiseerd in financieel advies. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Relevante blogs

Ook in mei werden landelijk minder woningen verkocht

In mei werden volgens het Kadaster 18.237 woningen verkocht, dat is 9 procent minder dan in mei 2017.   De ... Lees verder

VvE’s kunnen nu nog profiteren van Subsidie energiebesparing eigen huis

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – kunnen alleen dit jaar nog subsidie aanvragen voor energiebesparing en verduurzaming voor hun gebouw. ... Lees verder

Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte

      De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens ... Lees verder